sobota, 29. maj 2010

Poliranje vs. lakiranje

Ko ni več dileme, da je izdelke iz polimerne gline enostavno treba brusiti (odvisno seveda od tehnike), se takoj pojavi naslednja. Torej, kako 'zaključiti'? Lakirati ali polirati? Oboje je po svoje zahtevno. Pri lakiranju pač ni lepo, če se vidijo sledi čopiča, pa kakšni mehurčki ipd. in tako uničiš ves trud brušenja. Da o izbiri pravega laka niti ne zgubljam besed, a ne :-) Poliranje pa je garanje, težaško delo, roke bolijo ... razen, če imaš mašinco za poliranje ... ki je jaz seveda nimam :-(
Za primerjavo sem torej naredila iz enake temno olivno zelene perlaste osnove dva različna obeska. Oba sta zbrušena z brusnim papirjem od gradacije 400-600-800-1000 do 1200. Prvi je 'zaključen' z enim nanosom Fimo laka na vodni osnovi:


Drugi pa je 'zaključen' s poliranjem z bombažno krpico in prozorno pasto za čevlje. Poliranje je dolgotrajno, roke bolijo, ... mast, še čevljev nimam nikoli tako zgloncanih ... a rezultat je tako prijetno žametast občutek pod prsti, da se ne da opisat.

Pa še oba skupaj - lakiran se res lesketa in morda deluje bolj umetno, poliran pa daje tak natur videz, ki prav zaživi šele na sončku. Po svoje sta mi oba všeč.



Kateri pa je vam bolj všeč? Kakšen način končne obdelave uporabljate?

15 komentarjev:

  1. Oba sta luštna in ne bi mogla reči kateri je lepši. Vsak po svoje. Morda mi je tadrugi malo bolj všeč zato, ker nimam ravno najrajši laka.

    OdgovoriIzbriši
  2. Prvi deluje bolj "glosast", drugi pa "mat". Oba sta mi všeč. Mogoče celo za odtenek bolj prvi. Tudi preprost, a učinkovit motiv mi je všeč!

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi meni sta všeč oba, vsak po svoje :) No, mogoče desni za pikico bolj.
    Sicer pa se pri vsakem posameznem izdelku iz polija odločim, kako bo obdelan. Lakiran na gloss, na satin ali pa samo poliran oz. puščen natur.

    OdgovoriIzbriši
  4. ooooooo moja barva ... oba sta lepa .. ampak meni je bolj všeč tisti, ki ima rdeče pikice .. torej mat .. a je še brez lastnice .. a maš tudi prstan :))))

    OdgovoriIzbriši
  5. Hmm, kako naj se pri tako lepih izdelkih sploh odločim kateri je lepši? :) Ker ne maram preveč sijaja, mi je poliran bolj všeč.
    Če se le da pustim izdelke nepolakirane oz. zelo malo polakiram. Brušenja se lotim izjemoma, poliranja pa še nisem "vzela", ker še nimam paste za čevlje - prozorne; s črno bi malce čudno izgledalo, predvidevam :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Oba sta krasna! Razlika med njima bi se najbolje videla v živo.
    Jaz poliranja sploh še nisem vzela. Roka me boli že po brušenju več kosov naenkrat. Pri lakiranju me predvsem moti vonj laka!
    Koliko časa ti vzame poliranje enega obeska? In koliko stane strojček za poliranje?
    Poliranje vs. lakiranje: odvisno od izdelka, ali je treba površino zaščititi ali ne.

    OdgovoriIzbriši
  7. Natka meni sta oba všeč!!!!
    tisto kar pa naredim jaz pustim nepolakirano včasih pa tudi kaj polakiram....ampak jaz nisem merilo ker sem v zadnjem času skregana s fimo :(

    OdgovoriIzbriši
  8. Jaz uporabljam način končne obdelave ..... "Nakta, maš kakšen kos za pokazat??" :)

    Oba sta prečudovita, koliko je dela v tem ne bom nikoli zares vedela, ker s polijem nisva na ti. Si pa lahko mislim, da je tole precej težaško delo, zato še toliko bolj občudujem tvoje izdelke.

    OdgovoriIzbriši
  9. oba sta čudovita... morda mi je žametni majčkeno bolj na dušo napisan...

    poliram nič. brusim nič. lakiram izjemoma. vse ostalo je grobo, polno prstnih (in še kakšnih) odtisov - skratka, divje in nedodelano. menda zato, ker sem takšna tudi sama:)))

    OdgovoriIzbriši
  10. Meni je vse kar izdelano iz polija in je preprosto, všeč. Če pa se že moram odločiti, potem mi je poliran bolj všeč, ker se manj sveti. Itak mi je pa vse to znanstvena fantastika - niti predstavljam si ne kako si naredila ta dva obeska. No, pa tudi ostale. Včasih me že ma, da bi se tudi jaz preizkusila, vendar niti ne vem kje bi začela.

    OdgovoriIzbriši
  11. Oba obeska sta naravnost čudovita.

    Jaz sem bolj pristaš lakiranja, ampak največ uporabljam mat lak. Moti me, če kakšen nepolakiran kos nekaj časa ne nosim in se potem ne sveti. Ga moram vedno na hitro podrgniti po brisači ali kavbojkah, da dobi nazaj sijaj. :)

    Je pa res, da imajo samo pobrušeni in spolirani krasno teksuro.

    OdgovoriIzbriši
  12. Mhmhmhm prekrasna sta, oba. Mogoče mi je za pikico bolj všeč mat. :-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Z nasvetom žal ne bo nič, ker nič ne delam s fimo :-), vsekakor pa lahko zase rečem, da sta mi všeč oba. Scer nisem pristaš preveč svetlečih stvari, ampak pri teh obeskih mi je prav tako všeč če se malo svetijo, kot če so malo bolj mat. Pa zraven še opazujem kompletek, ki sem ga dobila od tebe in si mislim, da je to res eno garaško delo, da na koncu tako perfektno izgleda. :-)

    OdgovoriIzbriši
  14. Čudovita obeska, z lakom ali brez :)!
    Sama se zadnje čase bolj nagibam k ročnemu poliranju, prav zaradi tistega svilnatega občutka pod prsti. Sicer je dolgotrajno in zoprno delo, pa nohte imaš potem lepo zbrušene in spolirane in na konicah prstov tak fin žameten občutek (če ne štejem kakšnih ureznin s papirjem in podobno. Mi je všeč rezultat.
    Lakiram zadnje čase bolj malo, če pa že, pa z mat lakom (ki se vseeno malce sveti, nima pa takega visokega sijaja). Kakšne stvari pa pustim kar v "naravnem" stanju, ker se mi enostavno ne da niti lakirat niti polirat... seveda take stvari, za katere se mi zdi, da jim nič ne škodi, če niso dodatno obdelane.

    V glavnem pa... strašno dobro ti grejo od rok tele tehnike, ni kaj. Superca!

    OdgovoriIzbriši
  15. Svoje izdelke redko poliram. Mogoče če bi delala več obeskov, potem bi jih vsekakor raje polirala kot lakirala. Meni je najbolj všeč mat videz polija. Parkrat sem se lotila tudi sama poliranja in ugotovila, da to sploh ni tako enostavno.

    OdgovoriIzbriši